Φακοί Επαφής: 5 λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια σου

Φακοί Επαφής: 5 λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια σου

Φακοί Επαφής: 5 λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια σου

Χρόνος ανάγνωσης: 
2 Λεπτά

Οι φακοί επαφής κάνουν σίγουρα πιο εύκολη τη ζωή των διοπτροφόρων, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση τους για να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Το διορθωτικό αυτό μέσο, η κυκλοφορία του οποίου ξεκινά στην ευρεία αγορά τη δεκαετία του ’60, προσέφερε από την πρώτη στιγμή όχι μόνο καλύτερη όραση (αφού οι φακοί εφάπτονται στο μάτια και γίνονται «ένα» με αυτά), αλλά και πιο ανεμπόδιστη, χωρίς τίποτα να «βαραίνει» το πρόσωπο και να κουράζει τα αυτιά. Οι φακοί επαφής, βέβαια, έχουν και τους περιορισμούς τους. Το κυριότερο: Απαιτούν από τον χρήστη ιδιαίτερη φροντίδα.

Τα πέντε συχνότερα λάθη που κάνουν οι χρήστες φακών επαφής 

1. Ανεπαρκές πλύσιμο χεριών και καθάρισμα φακών επαφής

Το συχνότερο έως και καθημερινό λάθος που κάνουν οι χρήστες φακών επαφής είναι ότι δεν πλένουν τα χέρια τους πριν την εφαρμογή και δεν καθαρίζουν τους φακούς πριν και μετά τη χρήση. 

2. Μη αντικατάσταση στον προβλεπόμενο χρόνο χρήσης 

Είτε για λόγους οικονομίας είτε από καθαρή αφηρημάδα, συμβαίνει συχνά οι χρήστες να μην αντικαθιστούν τους φακούς τους εμπρόθεσμα, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και χρήσης τους, π.χ. ένα έτος, έναν μήνα, μια ημέρα κ.ά. 

3. Διατήρηση του ίδιου υγρού στη θήκη

Ένα ακόμα λάθος είναι ότι πολλοί χρήστες δεν αντικαθιστούν καθημερινά το καθαριστικό υγρό των φακών στη θήκη, ενώ δεν γνωρίζουν ότι τα περισσότερα υγρά λήγουν 2-3 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας. Οι θήκες, επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζονται με το ειδικό υγρό και όχι με νερό βρύσης. Αφού τις ξεπλύνουμε, τις αφήνουμε γυρισμένες ανάποδα να στεγνώσουν και φροντίζουμε να τις αντικαθιστούμε και αυτές μηνιαία ή έστω μαζί με την αντικατάσταση του υγρού, ανά 2-3 μήνες το πολύ, εφόσον καθαρίζονται επιμελώς. 

4. Ύπνος με τους φακούς επαφής

Όταν κοιμόμαστε, η οξυγόνωση του κερατοειδούς μειώνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει ποικίλες επιπλοκές όπως επιπεφυκίτιδες, λοιπές μολύνσεις, σύνδρομο κόκκινου ματιού, ακόμα και έλκος κερατοειδή, πληγή δηλαδή στον κερατοειδή χιτώνα που είναι επίπονη και απαιτεί άμεση θεραπεία για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

5. Χρήση φακών ενώ υπάρχει μόλυνση στο μάτι

Μια φλεγμονή στα μάτια, π.χ. επιπεφυκίτιδα, μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί στον οποιονδήποτε. Για τους χρήστες φακών επαφής, όμως, αυτό σημαίνει αυτόματη διακοπή της χρήσης τους μέχρι να αντιμετωπιστεί η μόλυνση. Είναι απαραίτητο σε περίπτωση μόλυνσης να πετάμε τους φακούς που φορούσαμε όταν αυτή ξεκίνησε και να χρησιμοποιούμε καινούργιους μετά το πέρας της μόλυνσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας.

Φακοί επαφής και καλοκαιρινές διακοπές
Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, που οι περισσότεροι θα βρεθούμε στην θάλασσα, στην άμμο κ.λ.π. καλό είναι να επιλέγουμε ημερήσιας αντικατάστασης φακούς επαφής, οι οποίοι μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο των επιπλοκών καθώς δεν χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό και φύλαξη σε θήκη, με ειδικό υγρό κλπ. 
Οι φακοί αυτοί είναι μιας χρήσης, δηλαδή τους φοράμε το πρωί και τους πετάμε το βράδυ. 

Στο mastropantelis.gr θα βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για τους κοντινότερους σε εσένα επαγγελματίες με οπτικούς και οφθαλμιάτρους.

Πηγή: www.ow.gr